…Navigare necesse est, vivere non est necesse

Γνάιος Πομπήιος

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Νιώθεις λίγο Μαλάκας ή μήπως κατά βάθος είσαι;



Η ερώτηση προφανώς έχει ρητορικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς και οι επόμενες. Ωστόσο μη βιαστείς να δώσεις απάντηση γιατί δεν είναι και τόσο προφανής.
  • Μήπως θα έπρεπε οι έμποροι να φορολογούνται και για τα εμπορεύματα που έχουν στις αποθήκες τους;
  • Μήπως θα έπρεπε να φορολογείται εκτός από τους τόκους και όλο το ποσό των καταθέσεων;
  • Μήπως θα έπρεπε να φορολογείται μαζί με την επιχείρηση και η έδρα της, άσχετα αν είναι ενοικιαζόμενη;
  • Μήπως θα έπρεπε να αντικατασταθεί η έννοια του ιδιοκτήτη από αυτή του ενοικιαστή;

Ήταν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μερικούς Σεπτέμβρηδες πίσω, όταν ο γκουρού της οικονομίας Ευ.Βενιζέλος εισηγούταν την έκτακτη εισφορά μέσω ...

των λογαριασμών της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτή που έμεινε γνωστή ως χαράτσι, γιατί προφανώς κανένας δεν πίστεψε τον προσωρινό χαρακτήρα της, για τον οποίο διαρρήγνυε τα ιμάτια του ο Βαγγέλας. Καθώς όμως είναι γνήσιος εκπρόσωπος της πολιτικής τάξης, κατάφερε να κρατήσει το λόγο του (!) με το δικό του όμως τρόπο. Κατήργησε το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) που ήταν προσωρινό και το αντικατέστησε με το ΕΝΦΙΑ που είναι μόνιμο. Μέχρι τώρα είχαμε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ήταν βέβαια λίγο άδικος γιατί πλήρωναν μόνο αυτοί που είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία και έτσι αναγκάστηκε η εθνοσωτήριος διακυβέρνηση να μην μας στερήσει και αυτή τη χαρά και να μην αφήσει να νιώθουμε μειονεκτικά μπροστά στους μεγαλογαιοκτήμονες. Ακόμα και έτσι όμως υπάρχουν μερικά μελανά σημεία...

Γιατί ο έμπορος δεν πληρώνει φόρο για το εμπόρευμα στις αποθήκες του, ενώ την ίδια στιγμή ζητάς από τον εργολάβο-κατασκευαστή να πληρώσει για το δικό του εμπόρευμα (τα αδιάθετα διαμερίσματα του); Όχι δεν με έπιασε ξαφνικά η αγάπη για τους εργολάβους, αν και η αδικία είναι χτυπητή. Ωστόσο πίσω και πάνω σε αυτούς κινείται ένας ολόκληρος κλάδος που τα τελευταία χρόνια δεν έχει απλώς γονατίσει, αλλά στην κυριολεξία εξαφανιστεί. Η "οικοδομή" συντηρεί κοντά στα 80 επαγγέλματα, από οικοδόμους και υδραυλικούς μέχρι κηπουρούς και επιπλοποιούς. Αν πραγματικά θέλουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη αυτή είναι μια δοκιμασμένη πρακτική και όχι το ξεπούλημα κάθε σπιθαμής Ελλάδας.

Μήπως να έμπαινε φόρος όχι μόνο στους τόκους αλλά και σε αυτό καθ'αυτό το κεφάλαιο των καταθέσεων; Παράλογο βέβαια καθώς αυτά τα χρήματα έχουν ήδη φορολογηθεί κατά την απόκτηση τους και το πρέπον είναι να φορολογούνται μόνο τα επιπλέον έσοδα (τόκοι) που αποφέρουν. Είναι λογικό όμως να φορολογούνται τα οικόπεδα χωρίς να επιφέρουν εισόδημα; Πλήρωσες φόρο όταν το αγόρασες, θα πληρώσεις όταν το μεταβιβάσεις, πουλήσεις ή κληροδοτήσεις. Θα πληρώσεις ακόμα και όταν θελήσεις να το αξιοποιήσεις, αλλά να πληρώνεις κάθε χρόνο χωρίς να έχεις έσοδα από αυτό, είναι λογικό; Σε βάθος χρόνου θα πληρώσεις για το οικόπεδο "σου" δυο και τρεις φορές την αξία του.

Μήπως να αλλάξουμε την έννοια του ιδιοκτήτη καθώς γίναμε όλοι νοικάρηδες στα σπίτια μας; Παλιά φοβόμασταν μην έρθουν οι κομμουνιστές και μας πάρουν τα σπίτια. Τώρα πλέον δεν υπάρχει τέτοιος φόβος καθώς απλώς τα νοικιάζουμε... Γιατί σίγουρα δεν νοείται ιδιοκτήτης ο οποίος για να μείνει στο σπίτι "του" πρέπει να πληρώνει νταβατζιλίκι. Δεν μιλάω για δεύτερη, τρίτη ή πεντηκοστή τρίτη κατοικία (Θόδωρε να ξέρεις ότι συμπονώ το δράμα σου να βρεις χρήματα για να πληρώσεις τα ακίνητα σου, μαζί τα φάγαμε μαζί θα υποφέρουμε), μιλάω για την πρώτη κατοικία. Μια πρώτη κατοικία που σε ένα οποιοδήποτε φυσιολογικό κράτος θα ήταν αφορολόγητη. Θα μου πεις δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να είναι η πρώτη κατοικία αφορολόγητη. Σωστά! Γιατί πρώτη κατοικία είναι η γκαρσονιέρα στη Δραπετσώνα, πρώτη κατοικία και η μεζονέτα στο Κεφαλάρι. Θα μπορούσε τουλάχιστον να οριστεί ένα αφορολόγητο επί της αντικειμενικής αξίας. Ναι αυτής που πλέον είναι μακρά μεγαλύτερη της εμπορικής. Η κοινωνική δικαιοσύνη μας μάρανε όμως...

Δεν είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία. Όχι βέβαια. Αλλά δεν μπορείς να φορολογείς όλους και τα πάντα από το πρώτο ευρώ. Δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη αυτό, είναι κοινωνική αναισθησία. Είναι στη διακριτική σου ευχέρεια να βάλεις το όριο του χαρακτηρισμού της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δεν μπορεί όμως αυτό να είναι από το πρώτο τετραγωνικό.

 Οι φόροι βέβαια έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, που ειλικρινά αδυνατώ να αντιληφτώ όπως πχ στη περίπτωση των αγροτεμαχίων που μένουν ακαλλιέργητα. Σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή τις προάλλες, άκουσα κάποιον από τους φωστήρες της συγκυβέρνησης, που ζήλεψε τη δόξα του Ταμήλου, να δηλώνει ότι πληρώνουμε το ΕΝΦΙΑ στο κράτος για την ασφάλεια που μας προσφέρει μέσω των ενόπλων δυνάμεων. Προσπαθώντας να διώξω από το μυαλό μου εικόνες και μνήμες από τη συνοριακή στρατιωτική μου θητεία, συνειδητοποιώ ότι κερδίζει επάξια το τίτλο του πιο γελοίου επιχειρήματος.

Στην αρχή όλα αυτά φαίνονταν σαν μέρος θεωρίας συνομοσιολογίας που διέδιδαν κάποιοι γραφικοί τύπου Λεβέντη, δυστυχώς όμως πλέον ο Λεβέντης δε φαντάζει σχιζοφρενής και αυτοί που υποστήριζαν ότι από την αρχή σκοπός ήταν να πληγεί και να εξαλειφθεί η ατομική ιδιοκτησία επαληθεύονται!

Μετά από όλα τα παραπάνω νιώθω είναι αλήθεια λίγο μαλάκας. Ωστόσο άλλαξα γνώμη ευθύς αμέσως όταν έμαθα ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν συμπεριλαμβάνει την Εκκλησία, τα μοναστήρια, τα αθλητικά κέντρα και αρκετές από τις δραστηριότητες διακεκριμένων "επενδυτικών" ομίλων.
Όχι! Δε νιώθω μαλάκας, κατά βάθος πιστεύω ότι είμαστε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις