…Navigare necesse est, vivere non est necesse

Γνάιος Πομπήιος

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ανάξιοι απόγονοι, ενδόξων προγόνων


Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ψηφίστηκε η τροπολογία για ενοικίαση εκθεμάτων σε ξένα μουσεία για 25+25 χρόνια. Σιγά το πράγμα... έτσι κι αλλιώς απ'έξω από τα μουσεία περνάμε μόνο, δεν ξέρουμε καν τι έχουν μέσα. Τώρα και να θέλουμε να μάθουμε θα πρέπει να ξενιτευτούμε, αν βέβαια και εκεί στα ξένα βρούμε λίγο χρόνο να ξεκλέψουμε από τις βόλτες στα Harrolds. Υπερήφανοι ως Έλληνες μόνο για... this is Sparta και "όταν εμείς φιλοσοφούσαμε αυτοί τρώγαν βελανίδια", αλλά στην τελική πολύ λίγοι για να υπερασπιστούμε ακόμα και αυτά που μας κληροδότησαν.


Τσιμέντωσαν την Ακρόπολη και τους βλέπαμε χαζολογώντας. Ωρυόντουσαν ότι οι αριστεροί θα πουλήσουν τον Παρθενώνα και οι Άριστοι το πήγαν ένα επίπεδο πιο πάνω: τον νοίκιασαν. Όλα μεταφράζονται σε χρήμα. Δεν είμαστε άξιοι να έχουμε αυτή την κληρονομιά. Και βέβαια πλέον ούτε λόγος να γίνεται για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα... Στο Βρετανικό Μουσείο ανοίγουν σαμπάνιες!


Ποτέ δεν ήμασταν πλούσιοι στην τσέπη, είχαμε όμως αξιοπρέπεια και μια ηθική ανάταση που πήγαζε από τον πολιτιστικό μας πλούτο και την ιστορία μας. Πώς γίνεται να τα βγάζουν έτσι στο σφυρί;


Ο Μακρυγιάννης το περιγράφει πολύ γλαφυρά στα Απομνημονεύματα του:
"Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια (φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν). Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα είχαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στο Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων, χίλια τάλαρα γύρευαν.
Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα " Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας"
Δι'αυτάν πολεμήσαμεν!"



Για ένα πράγμα μπορούσαμε ακόμα να περηφανευόμαστε ως Έλληνες. Για τον Πολιτισμό μας. Τον ξεπουλήσαμε και αυτόν!!!
Τι διάολο, πως καταντήσαμε έτσι; Πως το ανεχόμαστε όλο αυτό;


Ακόμα και η ντροπή, ντράπηκε! Ανάξιοι απόγονοι, ενδόξων προγόνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις